In de eerste en de tweede periode van dit schooljaar hebben we vooral gefocust op robotica. Met name op LEGO MINDSTORMS®. LEGO MINDSTORMS® is speciaal ontwikkeld voor onderwijs. De makers willen met LEGO MINDSTORMS® de creaties van iedereen tot leven brengen. Zo ontwerp je niet alleen hoe je robot eruitziet,  je kunt ook zelf bepalen welke bewegingen je robot maakt. De bewegingen moet je in vorm van scripts (codes die beschrijven wat je robot moet doen) maken op een programma. 

Dit jaar zijn we aan de slag gegaan met de  LEGO MINDSTORMS® EV3. In groepjes van twee personen moesten we van een aantal bewegingen de scripts maken en uittesten totdat we de juiste script hadden.

We hebben voornamelijk gefocust op drie eindopdrachten, die we aan het einde van de periode moesten inleveren.

Voor de eerste periode kregen we de volgende opdracht:

We moesten onze robot een zwarte lijn laten volgen, met veel scherpe bochten. Deze opdracht ging eigenlijk nog makkelijk omdat er op internet heel veel voorbeelden te vinden zijn.

Onze script zag er uiteindelijk zo uit:

 

Als je deze opdracht ook wil doen, raad ik je aan om deze video te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=ODAGVeeDagk

Omdat we met deze opdracht redelijk snel klaar waren kregen we nog een opdracht, die ietsje ingewikkelder was. Bij deze opdracht was het de bedoeling om onze robots achter elkaar een lijn te laten volgen en tegelijkertijd moesten ze nog eens op een bepaalde afstand van elkaar rijden. Als de afstand kleiner werd dan die waarde, moest onze robot stoppen met rijden en als de afstand groter werd, moest de robot de voorste robot inhalen.

Ik zou graag de link willen zetten van de video waarbij iemandt dit doet, maar ik kon deze niet vinden.

Zo zag onze script eruit:

In de tweede periode kregen we een veel moeilijkere opdracht. We moesten met onze robot de weg uit een onbekend doolhof zien te vinden. Hoewel er op youtube vele video's te vinden zijn waarbij ze dit gefilmd hebben, zat er bij geen enkel bij geschreven hoe je de script moest maken. De eigenaars van de video's hebben ook niet gereageerd op de reacties die we onder de video's hebben gezet. Uiteindelijk hebben we besloten om de script te maken van een Wall Follower .

Want als je de muren volgt, kom je uiteindelijk ook op het einde van de doolhof terecht. Hoewel we meerdere scripts hebben uitgeprobeert, lukte het ons niet helemaal om een muur te volgen.

Deze scripts hebben we allemaal getest: