In de laatste periode van het schooljaar 2016/2017 hebben we gewerkt met de Raspberry Pi. Voordat ik de opdracht en mijn meningen met jullie ga delen, wil ik het eerst over hebben wat Raspberry Pi nou eigelijk is.
Wat is een
De Raspberry Pi is een mini-computer met oneindig veel mogelijkheden. Je kunt hem gebruiken als normale computer maar je kunt hem ook zelf programmeren, er software opzetten en/of er andere apparaten op aansluiten.Het heeft een grootte van een pakje sigaretten en de functionaliteit van een complete computer.
De opdracht:
Tijdens de informatica lessen gingen we elke dag een stapje verder. Eerst gingen we de Raspberry Pii bestuderen en daarna begonnen we met het echte werk. Op de website stonden er allemaal filmpjes die we moesten bekijken. Onze docent legde daar stap voor stap uit hoe je dit apparaat kon besturen. Na elke filmpje die je bekeek hoorde er ook een opdracht bij. Je moest het namelijk namaken. We leerden onder andere hoe je een lichtje kon branden op de Raspberry Pii. Het klonk heel makkelijk maar het was wel een uitdaging omdat je bezig was met iets waar je totaal geen verstand van had. De opdracht ging een stapje verder. We moesten nu de lichtje die we hadden aangeslopten op de Raspberry Pii, twee keer laten knipperen en vervolgens 5 seconden sleep functie doen. Dit deden we met Python.
Pythonis een programmeertaal die ontwikkeld is door Guido van Rossum en de Python gemeenschap. Het zijn allemaal verschillende code's die elk een eigen functie heeft. Python programma's zijn gemakkelijk leesbaar en begrijpelijk . De ontwikkelaars van Python hebben Python gemaakt met het idee dat programma's altijd gemakkelijk leesbaar en te begrijpen zijn. De meeste Python tutorials geven dit feit in hun eerste les , de " Hello World " les. Python's "Hello World " bestaat uit een regel die precies zegt wat het wat het gevraagd is te zeggen
Python is een programma dat in je Raspberry Pii zit. Je leert met deze programma hoe je moet coderen. Onze docent gaf ons de opdracht om de filmpjes die erbij hoorden te bekijken zodat we beter konden begrijpen. De man in de video sprak engels waardoor het een extra uitdaging voor ons was. Hij legde het 'letter voor letter uit' volgens de beschrijving van onze docent waardoor de vooroordel die we hadden omdat de video's in het engels waren in de vuilnisbak vloog.
Mijn mening:
Ik ben heel erg blij dat dit onze laatste opdracht van het jaar is omdat het een hele grote uitdaging voor ons was. Ik heb zoveel geleerd en gedaan voor dit opdracht dat ik best trots op mezelf mag zijn wat we ook terugkunnen zien uit mijn cijfers :) Leren coderen stond in mijn bucket list en dankzij dit opdracht heb ik een van mijn dromen waargemaakt. Ik weet hoe ik nu op mijn Raspberry Pi via het programma Python kan coderen dankzij de duidelijke video's die bij de opdracht hoorde. Nu ik het over de video's heb kan je het al raden van mijn oude verslagen dat ik graag mijn mening deel over de video's die bij de opdrachten bij horen. De reden van mijn goeie resultaten is ook omdat ik het opdracht goed heb begrepen en dit kunnen we danken aan de duidelijk video's. Vooral het detail dat het laatste video in het engels was, vond ik heel erg leuk omdat het de opdracht moeilijker maakte maar toch goed te begrijpen was.
Wij hebben deze periode gewerkt aan een programma genaamd IBM Domino Designer. In deze blogpost zal ik je vertellen over mijn eigen ervaring met dit programma. Voordat ik mijn ervaringen met jullie ga delen wil ik jullie uitleggen wat dit programma inhoud.
Wat houd IBM Domino Designer in?
IBM Domino Designer is gebouwd op de Eclipse Integrated Development Environment (IDE), een open en uitbreidbare opzet dat een zeer productieve en samenvloeiende ontwikkeling voor zakelijke toepassingen biedt. Deze IDE software stelt de applicatie in staat van een snelle ontwikkeling en uitvoering van een schaalbare, goed beveiligde samenwerking en een zakelijke toepassing
Hoe hebben wij gebruik gemaakt van IBM Domino Designer?
Als eerst moesten we van onze docent een case uitkiezen. Uhm, dat gelde niet voor mij omdat ik die les niet aanwezig was. Ik moest een getal tussen de 1 en 7 kiezen en ik koos nummer 7. Dat houd in dat je programma gebasseerd moest zijn op je case. Mijn case (nummer 7) was een roeiclub. Toen mijn docent me uitlegde dat nummer 7 een roeiclub was keek ik denk ik zo een halve minuut aan met mijn mond open en opgetrokken wenkbrauwen naar de scherm. Ik moest namelijk formulieren maken voor een roeiclub en had op dat moment geen enig idee hoe ik dat zou kunnen doen.
Ik heb het al een beetje verklapt eigenlijk. Onze tweede stap was minimaal 3 formulieren maken. Ik maakte eerst een personeels formulier waar de personelen van de roeiclub hun informatie konden invullen. Mijn tweede formulier was bestemd voor de klanten. Ik maakte namelijk een klanten formulier waarbij de klanten naarmate door informatie over hun zelf in te vullen lid waren van de roeiclub. Mijn derde formulier ging over de Boten zelf. Hier maakte ik een formulier waarmee de klanten konden kiezen met welke boot ze voor ... personen ... uurtjes konden roeien.
De derde stap was vieuws maken. Vieuws houd in dat je alle ingevulde informaties met één klik kon zien. Ten slotte moesten we knoppen gaan maken. We maakten twee knoppen. Eerste knop hoorde bij de formulieren. Om alle informatie op te slaan hadden we een 'opslaan' knop nodig. De tweede knop hoorde bij de 'vieuws'. We hebben de knop 'nieuwe personen' gemaakt om meerdere informaties van nieuwe mensen te kunnen maken.
Mijn mening en ervaringen met IBM Domino Designer;
Ik vond dit opdracht veel leuker dan de eerste opdracht kan ik als eerste gaan zeggen. 'Programmeren' vond ik altijd een interessante onderwerp en dit programma heeft mij kennis gemaakt met het leren van programmeren. Op de site van onze docent stonden er filmpjes die ons precies vertelde hoe we moesten programmeren. Nu ik over de filmpjes heb kan ik ook toegeven dat de filmpjes van deze periode duidelijker waren dan de eerste. In mijn vorige post had ik al verteld waarom ik de video's van code.org niet leuk vond. Dankzij de duidelijke video's hebben we stap voor stap geleerd en nagemaakt. Ik vond het een hele leuke ervaring en ben heel erg benieuwd op onze derde opdracht.
Wij hebben een opdracht gekregen van onze Informatica docent. We moesten tijdens de informatica lessen op school, op code.org spelletjes gaan spelen. Toen de klas hoorde van 'spelletjes spelen tijdens de les' begon iedereen een mening te geven. De één roepte dat het heel saai was om een spel te gaan spelen, de andere werd blij omdat we geen les maar spelletjes zouden spelen en de andere ging het spel onderschatten. Bij de laatste groep hoorde ik erbij ja. Ik dacht dat het een simpel puzzel spel zou zijn maar de strategie die je moest toepassen tijdens het spel was best pittig. Hierover ga ik straks uitgebreider vertellen. In deze blogpost wil ik mijn ervaring die ik tot nu heb opgedaan over code.org met jullie gaan delen.
Als eerste wil ik over de site zelf gaan vertellen.
Wat is Code.org?
Code.org is een non-profitorganisatie dat is gericht op mensen, o.a. scholieren, om informatica te leren. Het is in 2013 gelanceerd door de tweelingbroers Hadi en Ali Partovi. Ze maakten een video dat informatica bevorderde. Deze video werd nummer 1 op YouTube voor een dag, en 15.000 scholen bereikten hun voor hulp. Sindsdien zijn ze met vrijwilligers uitgebreid tot een volledige organisatie om een wereldwijde beweging op te bouwen.
De website zorgt voor gratis codering lessen en richt zich ook op scholen in een poging om hen aan te moedigen om meer informatica lessen te geven. Zij zijn van mening dat iedere student in elke school de mogelijkheid zou moeten hebben om informatica te leren.
Hoe werkt code.org?
Als je inlogt op de site krijg je dit voor je:
Hier zie je dat ik met de 20-uur cursus ben begonnen. We kregen steeds de opdracht om tot een bepaalde level te komen.
Hier zie je een overzicht over de niveau's die ik heb behaald in groen en de plek waar ik nu ben in geel. Je krijgt bij elke level een puzzel die je moet gaan oplossen door met middel van blokjes aan te geven of de angry birds rechtdoor moet of, of hij links of rechtsaf moet gaan draaien. Als je de puzzel oplost binnen de blokjes die je hebt en naar de volgende level gaat wordt dat rondje groen. Heb je de level opgelost maar met meerdere blokjes, dan wordt de rondje oranje en wordt er van je verwacht dat je het later opnieuw speelt en ervoor zorgt dat je dit keer binnen de aantal blokjes die je hebt oplost. Zo zien de eerste levels eruit. Hier gaat het namelijk om; De Angry Birds naar de groene biggetje toe moet brengen door middel van blokken op volgorde te zetten in je werkplaats.
De eerste 5 niveus zijn eigelijk de basis om de andere niveau's te behalen. Het wordt steeds moeilijker en moeilijker. Vanaf level 5 begin je eigenlijk echt met het 'zelf maken van codes'. Je krijgt een poppetje met een grote potlood die de tekening wilt overtekenen. Er wordt van je verwacht dat je met de aantal blokken die je hebt in je werkplaats, op volgorde zet en vervolgens op start drukt om de poppetje te starten met het overtekenen. Ëén van de nieuwe dingen die je krijgt zijn grades. Het is niet meer de simpele 'draai rechtsom' blok maar dit keer met hoeveel graden de poppetje rechtsom moet draaien.
Mijn mening:
Ik vond het een hele leuke opdracht. Het was een leuke en leerzame manier om leren codes te maken. In het begin had ik het onderschat en dacht ik dat het makkelijk zou zijn, maar dat had ik totaal mis. Het was soms heel pittig maar dat maakte het spel juist zo leuk. Doordat je een pittige puzzel had opgelost kreeg je zin om verder te spelen. Je moest veel gaan nadenken en uitproberen om de puzzels op te lossen. De enige minpunt die ik over code.org kan opnoemen tot nu toe is, dat er niet genoeg uitleg wordt gegeven in de video's en dat je dus alles zelf moet onderzoeken.
Dit was mijn ervaringen met code.org. Bedankt voor het lezen van dit blogpost.