periode 1

IBM Domino Designer programma-Camping

 

Laatst heb ik een programma gemaakt over mijn camping waarbij ik alle gegevens van klanten en producten erin moest zetten, zoals views, reserveergegevens ,gegevens van de camping, grootte van de kamers enzovoort. In deze verslag laat ik jullie zien hoe ik van start ben gegaan.

 

Als eerst open je natuurlijk het programma zelf genaamd IBM Domino Designer en log je in met je gegevens. Om dat te kunnen krijgen moest je eerst naar de docent en kreeg ieder een eigen bestandje om in te kunnen loggen.

Nadat je al je gegevens hebt gekregen ga je eindelijk ergens beginnen. Ik begon bij het maken van formulieren waarbij ik alle gegevens van de klanten in verwerk als ze willen reserveren bijvoorbeeld. Vervolgens ben ik begonnen van het maken van views, dat houd in dat je een lijst maakt met alle documenten van het zelfde soort, waar dus je formulieren in komen maar met alle ingevulde gegevens. Ook moet je verschillende soorten formulieren maken dus voor klanten een formulier voor de werknemers een formulier voor de campingkamers die ze willen huren etc. Om het makkelijker voor jezelf te maken kan je je eigen keuzenlijst maken. Dat is dan dat je kan aanklikken welke formulier je nodig hebt. Het systeem moet natuurlijk ook een rapport kunnen maken en printen vanuit de voorbeeld van het scherm.

 

Ook kan je alle gegevens van de klanten op alfabetische volgorde invoeren, of op de grootte van de plek, of het aantal dagen van het verblijf. Dat kan je allemaal toepassen nadat je alles hebt ingevoerd. Door IBM notes kan je een beeld krijgen van hoe het eruit zou kunnen zien als je het zo zou maken, dat is handig want je kan het altijd nog veranderen als je het niet mooi vind of als je vind dat het iets beter kan. Ook kan je zelf kiezen hoe je je eigen website indeelt. Dus welke kleur je voor de menu hebt of wat waar komt te staan. Dit was eigenlijk wat we moesten doen in de 1e periode. In het begin vond ik het best wel moeilijk en had er veel moeite mee, maar na mate begon ik het onder de knie te krijgen. Ik hoop dat je wat hebt begrepen van mijn verslag.