Intro

Welkom allemaal op mijn website. Op deze website leer je van database maken tot games ontwikkelen. Nu is niet veel te zien maar als administrator zal ik actueel bezig zijn om deze website beter bruikbaar maken voor meeste mensen.

Database

 

Introductie

Welkom allemaal. Op deze artikel zal ik kort en krachtig uitleggen hoe je een database kan maken. Een database is eigenlijk een deel van je systeem waar gegevens wordt opgeslagen. Daarbij heb je ook programma's nodig zoals IBM Domino Designer. 

 

Stap 1: Forms

Om je Database te kunnen maken heb je een formulier nodig. Om een formulier te kunnen maken ga je naar create en klik je op column kies je aantal kolommen en daarna zet je de velden in waar de gebruiker z'n gegevens kan invullen. Als laatst voor je formulier maak je knoppen om je gegevens te kunnen opslaan. Je doet het als gevolg:' sleep je muis naar de rechterkant van je tabblad en houd het ingedrukt en sleep het naar links. er komt een nieuwe lege gedeelte van je tabblad waar je de knoppen kan zetten. Klik op de rechterkant van je muis en kies je op create-action. Aan de onderkant van je tabblad is er een lege gedeelte waar je de formulieren op schrijft om de knoppen een functie te kunnen geven. Controleer of het werkt door op het IBM notes icoon klikken.

 

Stap 2: Views

Als je klaar bent met je forms. Dan maak je de views waar je de ingevulde gegevens kan zien van je forms. Om een view te kunnen maken doe je ongeveer dezelfde stappen als je form. Eerste wat je doet is kolommen maken (anders dan form), dan geef je ze dezelfde namen als in de form door rechtemuis te klikken en op column properties te kiezen., daarna ga je naar beneden van je tabblad en klik je op field purpose. Daar zie je alle namen van je velden in de form. Die koppel je aan elkaar door via column properties, dan ga je naar beneden en klik je op add condition als je meerdere forms en views hebt klik je als gevolg op de form die je aan je view gaat koppelen en ben je klaar met je views

 

Stap 3: Pages

Om je database te kunnen zien maak je een pagina. Die pagina is een deel van je database waar je de ingevulde gegevens kan zien. Om een page te kunnen maken klik je op new page en typ je de woorden in die je aan je views gaat koppelen. Ten eerste is dubbelklik je op de woord en ga je naar create, ga je naar hotspot en klik je op create hotspot. Net als de knoppen moet je ook hier formules typen om die woorden een bepaald functie te kunnen geven. Je maakt ook een pagina waar je de naam van je website en wat plaatjes kan zetten. als je klaar bent kan je eventueel via page properties een kleurtje geven om het mooier te laten zien. 

 

Stap 4: Frameset

De Laatste stap om je database af te kunnen maken. De frameset is eigenlijk je indeling voor je website wat zogenaamd de zichtbare kant is. Hier is er niet veel over uit te leggen, dus als eerste stap klik je op new frameset, kies je daarna hoeveel frames je frameset bestaat, klik je daarna op frame properties en geef je elke frame een naam en tenslotte zet je alle pagina op je frameset. Het is ook opvallend dat één van je frames leeg is. Op die frame die je een naam hebt gegeven eigenlijk aan je views hebt gekoppelt. Daarmee bedoel ik de formules die je op je pagina hebt waar de gekoppelde links zijn. Als laatst controleer je of er iets fout is en je bent klaar met je database.

 

Reflectie

In het begin was het beetje moeilijk maar toen ik de hele proces begreep had ik het snel afgemaakt en eventueel mijn klasgenoten geholpen. Ik had wel mijn ervaring opgebouwd over database en ik wil later in de tijd verder ontwikkelen.