Rasberry PI
Lego Mindstorm

 

Wat was de opdracht

 

Aan het begin van periode 2 kregen we de opdracht om weer met lego te spelen, maar dit keer was het meer dan alleen huisjes bouwen. We moesten namelijk een wagentje bouwen en die door middel van scriptjes bepaalde commands geven. Dit alles werd gedaan in het programma; Lego Mindstorm.

                                               

 

Als afsluiting van de periode kregen we een kennis toets waarbij we een aantal vrij simpele vragen moesten beantwoorden en een gedeelte waarbij je inzicht getest werd, we moesten namelijk een ingewikkelde script in elkaar zetten die we nooit eerder hebben gezien.

 

 

 Om welk gebied van informatica gaat het?

 

De vertakking van de informatica die hier over gaat staat bekend als robotica, hierbij wordt de toepassing van robots in de samenleving gevorderd en wordt er naar meerdere manieren gezocht om robots de samenleving in te helpen. Robotica wordt niet meer alleen gebruikt in de techniek, ruimtevaart en natuurlijk grote fabrieken, maar ook in de zorg, zo zijn er robots gebouwd die met letterlijk immense precisie te werk kunnen gaan!

 

 

Wat heb je gedaan?

 

Om de software een beetje door te krijgen kregen we een serie opdrachten die elk een andere bevel gaven aan EV3 (het wagentje).     

                                            

Zo moesten we beginnen met het schrijven van een script waarbij de EV3 een richting op moest bewegen, voor, achter, linksom draaien, rechtsom draaien etc. Hoe meer lessen er bij kwamen hoe meer dingen er werden toegevoegd aan de EV3, we kregen een infraroodcensor die de afstand tussen de achterkant van de censor tot aan de dichtstbijzijnde voorwerp ervoor kon meten, een kleurencensor die verschillende waarden meet afhankelijk van de kleur die het waarneemt (we moesten er dan ook voor zorgen dat op basis van die waarnemingen het wagentje op een bepaalde manier zou reageren bijvoorbeeld: rechts afslaan bij de kleur groen) en tot slot een druk censor die aangaf of het wel of niet was ingedrukt.

 

 

                                          

                                                   

Maar het bleef niet alleen bij accessoires, ook de scripts werden lastiger. We gingen van een simpele commando naar meerdere commandos die tegelijkertijd door EV3 uitgevoerd moesten worden, zoals een zwarte lijn volgen (kleurencensor) en naar links afslaan wanneer EV3 binnen 10 cm van de muur komt.

 

                               

                                                      Hier zie je een script om EV3 een lijn te laten volgen

 

Hoe ging het?

 

Het was niet per se de moeilijkste opdracht maar ook zeker niet de makkelijkste. De meeste opdrachten vielen reuze mee en waren te vinden op youtube mocht je ergens tegen aan lopen, maar er waren ook een aantal opdrachten, met name de opdrachten waar meerdere censoren tegelijkertijd verschillende opdrachten moest geven die mij heel hard aan het werk hebben gezet. Al met al vond ik dit verreweg de leukste opdracht dit schooljaar van elk vak, ik heb veel genoten en het was ook heel erg leerzaam.

 

Reflectie

 

Ik heb geen problemen gehad met de samenwerking of iets dergelijks, wel heb ik zoveel mogelijk opdrachten zelf willen maken, omdat het mij een soort voldoening gaf om te zien hoe EV3 precies doet wat ik in gedachte heb en dus ook de vaardigheid te hebben om mijn gedachten te vertalen naar een script. Dus ik denk dat ik wat minder egoistisch had kunnen zijn op dat gebied, het heeft mij echter wel een hoger cijfer opgeleverd.