In periode 1 gingen we aan het werk met het programma IBM Domino Designer om een database te maken voor een bedrijf en in mijn geval was het een bustochtmaatschappij. In het begin leek het erg moeilijk, maar naarmate je meer aan het werk was, begon de moeilijkheidsgraad te dalen.

Wat er gedaan moest worden;

  • Als eerst moesten we formulieren maken voor onze database voor de klantgegevens, de passagiergegevens en reisgegevens. Daarin moeten diegene die de formulieren invullen hun naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum etc. invullen.
  • Daarnaast moesten we ook een view aanmaken voor elke formulier die in de database staat. Een view is de weergave van alle gegevens die zijn ingevuld in de formulieren, waardoor alles gemakkelijk gevonden kan worden als een bustochtmaatschappij een naam van een passagier wilt vinden.
  • Hierbij moest er knoppen gemaakt worden aan de views en formulieren. Door de knoppen te maken wordt het makkelijker om de formulieren en views te gebruiken. De knoppen hadden verschillende functies, zoals opslaan, een nieuwe formulier openen, sluiten, bewerken etc.
  • Als laatst moesten we een frameset maken voor onze database. Een frameset geeft de database een betere indeling van de views en formulieren van een bepaalde maatschappij/bedrijf. In mijn frameset had ik 3 verschillende frames; eentje links, eentje midden en eentje rechts. Aan de linkerkant moest er knoppen komen om alle gegevens te zien. Rechts (Die bij mij eigenlijk boven was) geef je jouw 'bedrijf' een eigen naam en slogan, zodat het meer interresant werd. In het midden kwamen er navigaties voor de views, voor als je een knop op de linkerkant drukt.

Uiteindelijk zou er een mooie database gevormd moeten zijn. Zo niet, dan moet je nog even terug naar datgene dat niet gelukt is en opnieuw proberen.

Wat ik ervan vond;

Ik vond deze opdracht in het begin erg moeilijk, sinds ik er nog niet echt gewend aan was. Naarmate tijd was verstreken, begon ik het steeds beter door te krijgen en werd het alsmaar gemakkelijker. Gelukkig maar dat ik alles wat op PC's gebeuren leuk vind, anders zou dit oersaai voor mij zijn. Ik genoot er erg veel van, sinds het de enige les is dat meer met PC's en software te maken heeft, wat ook wel wat variatie geeft op de dag.