code.org.png

 

Wat is code.org? 

Code.org is een non-profitorganisatie dat is gericht op mensen, o.a. scholieren, om informatica te leren. Het is in 2013 gelanceerd door de tweelingbroers Hadi en Ali Partovi. Ze maakten een video dat informatica bevorderde. Deze video werd nummer 1 op YouTube voor een dag, en 15.000 scholen bereikten hun voor hulp. Sindsdien zijn ze met vrijwilligers uitgebreid tot een volledige organisatie om een wereldwijde beweging op te bouwen.

De website zorgt voor gratis codering lessen en richt zich ook op scholen in een poging om hen aan te moedigen om meer informatica lessen te geven. Zij zijn van mening dat iedere student in elke school de mogelijkheid zou moeten hebben om informatica te leren.

 

Wat moesten we doen?

We moesten de 20-uur cursus volgen. Je had 20 verschillende niveaus met op elke niveau iets nieuws, het ging van makkelijk naar moeilijk. Elke niveau had zijn aantal levels. Waar het eigenlijk om ging was codes schrijven. Dat deed je door het poppetje dat in beeld is opdrachten te geven door middel van blokjes. Zo had elk blokje zijn eigen code. Op elke blokje staat wat het poppetje moet doen bijvoorbeeld naar rechts draaien of vooruit bewegen. 

Het poppetje waar je mee begint was een vogeltje van Angry Birds dat je moest leiden naar een groene varkentje. Dit moest je doen door de Angry Bird opdrachten te geven. Die opdrachten werden gegeven met codes, die codes gaf je met behulp van de blokjes.

Afbeeldingsresultaat voor code org

 

Later op een hogere niveau was er een kunstenaar. Deze kunstenaar moest je laten tekenen. Je kon commando's geven en dat was ook door middel van blokjes. Telkens een leveltje hoger kreeg je een nieuwe functie erbij. Zo kon je de kunstenaar iets aantal keren laten herhalen of bepalen met hoeveel graden hij moet draaien en nog veel meer. 

Soms stonden er al een paar blokjes en waren ze grijs. Deze blokjes kreeg je niet weg, je moest ermee de level over gaan. Dan kon je de graden of iets anders veranderen, maar soms kon dat niet en moest je blokjes toevoegen.

Je kon ook aan het einde van een niveau je eigen figuur ontwerpen, dan kon je zoveel blokjes als je wilt op welke manier dan ook plaatsen. Dit werd dan weer getekend door de kunstenaar. Ik heb helaas geen leuke figuur kunnen ontwerpen dat ik hier kan laten zien.

Afbeeldingsresultaat voor code org the artist

 

Mijn mening en wat ik ervan vond

Ik vond het heel leuk om te werken met code.org. Er zijn veel dingen te doen naast de 20-uur cursus wat ik nog wel zou willen proberen. Wat ik ook heel leuk vond was dat je een video te zien kreeg met uitleg erin wanneer je een nieuwe blokje met een nieuwe functie kreeg. In deze video's zat elke keer een andere beroemdheid die deze uitleg gaf. Nee, helaas geen beroemdheid als Kim Kardashian, maar beroemdheden die te maken hebben met een programma of site o.a. Mark Zuckerberg, de maker van Facebook, of Drew, de maker van Dropbox, etc.

Ik vond het interessant om zoiets nieuws te ervaren en hoop dat we vaker zullen werken met code.org!

 

Hartelijk bedankt voor het lezen van mijn artikel over code.org!