code org logo

 

Code.org

De laatste weken hebben we gewerkt aan code.org. Code.org is in 2013 gelanceerd, en is een bedrijf dat uit is op het uitbreiden van de deelname van informatica door het beschikbaar stellen op meerdere scholen van informatica lessen. De visie van code.org is dat elke leerling in elke school de mogelijkheid heeft om informatica te leren. De organisatie geloofd dat informatica deel moet uitmaken van de basisvorming in onderwijs, samen met de andere wetenschappen zoals biologie, natuurkunde en scheikunde.

 

Wat moest je doen?

De opdracht was om de 20-uur cursus te volgen. De cursus bestaat uit 20 niveaus en elk niveau bestaat dan uit verschillende levels. Het is de bedoeling dat alle rondjes donkergroen zijn. Dit betekent namelijk dat je het level hebt behaald met het vereist aantal blokjes. Als je blokjes lichtgroen zijn dan betekend het dat je het level wel hebt gehaald, maar niet met het vereist aantal blokjes. Als je blokjes geel zijn betekend het dat je je level nog niet af hebt. Zijn ze grijs betekend het dat je het level niet hebt gemaakt. De niveaus gaan van makkelijk naar telkens moeilijker. Zo heb je in het begin een aantal levels met angybirds. Jij moet het vogeltje op weg helpen naar het biggetje.

angrybirdfoto

Op niveau vijf krijg je te maken de zogenaamde artiest. Dit is een poppetje die met jou commando figuren tekent. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat de artiest 90 graden naar links moet draaien. Elk hoger niveau kan je de computer meer commando's geven.

Op nog hogere niveaus word het zoals te verwachten veel moeilijker. Je krijgt namelijk te maken met het 'menu' vanaf dan staan alle acties, kleuren en wiskunde in dat menu. Vanaf dat moment duurde het langer om de puzzel op te lossen omdat je moest zoeken naar de acties. Ook moet je goed opletten, want een klein foutje kan ervoor zorgen dat je het level niet behaald.

Afbeeldingsresultaat voor code.org de artiest level 2

Soms mag je ook je eigen figuren maken, zo kan je hele mooie figuren maken. Hieronder ziet u eentje die ik heb gemaakt.

eigencodeorg

Informatica draait vooral om inzicht. Zonder inzicht is het een stuk moeilijker omdat je dan niet kan bepalen hoeveel blokjes je vooruit moet of hoeveel graden je links af moet. 

 

Mijn ervaring en wat ik ervan heb geleerd

Ik vond het erg leuk om de cursus van code.org te volgen. Ook vind ik de missie van de site erg leuk en goed bedacht, want het is inderdaad belangrijk dat iedereen informatica kan volgen. Het programma is goed in elkaar gezet en werkt goed. Bij elk nieuw onderdeel krijg je een filmpje te zien. Dat filmpje legt uit wat de volgende stap is en wat de bedoeling is. De meeste filmpjes zijn wel in het Engels, maar er is een ondertiteling.

Ik heb van code.org geleerd dat het toch moeilijker is om een computer te besturen dan ik dacht, ondanks dat de opdrachten niet erg moeilijk was moest ik mijn hersenen toch wel goed aan het werk zetten. Ik heb geleerd dat je computers dingen kan laten herhalen hoevaak jij zelf wilt. Wij mensen zouden daar natuurlijk moe van worden in tegenstelling tot computers.