Voor onze laatste jaar op het Avicenna college hebben we voor informatica een aantal opdrachten gekregen waaruit we mochten kiezen. Wij hebben gekozen om een kluis met een tweestapsverificatie te maken. We hadden gekozen voor een wachtwoord en en vingerprintscanner. Voor de vingerprintscanner moesten we eerst een code schrijven. We bleven echter wel hele tijd vast zitten op een stukje code waardoor we niet meer verder konden. Dus hebben we aan meneer Melchior om een vervangende opdracht gevraagd. We zijn uitgekomen om een robot te maken met Lego-mindstorm ev3.

Onze opdracht was het maken van een  kleurensorteerder met behulp van lego-mindstorm.  We hebben ook al eerder gewerkt met lego-mindstorm en daarover heb ik ook een verslag over geschreven die je hier kan lezen.

We zijn eerst begonnen met het in elkaar zetten van de kleurensorteerder. We hebben eerst onderzoek gedaan naar hoe het eruit moet zien. We hebben gemerkt dat bijna alle kleurensorteerders op youtube dezelfde structuur en bouw hadden. Dus hebben we onze constructie gebaseerd op de constructie die op youtube stond. Klik hier om het bouwplan te zien van de robot. Je kan natuurlijk ook een eigen constructie bedenken. 

We hebben op zich geen problemen gehad met het bouwen van de robot. De robot had echter wel veel deeltjes dus moesten we tot de ergernis van meneer Melchior steeds lego stukjes van andere doosjes pakken. Sorry meneer :)

Daarna moesten we een code maken die de kleuren ook zou sorteren. Dit was het moeilijkste gedeelte van de opdracht en we moesten verschillende manieren proberen om uiteindelijk de juiste en hopelijk de beste te vinden. Uiteindelijk hebben we een code opgesteld die dan met een kleurensensor onderscheid moest maken tussen de kleuren blauw, groen, geel en rood. De loopband van onze robot kreeg voor elke kleur een aparte hoeveelheid graden die hij moest draaien zodat de kleuren dan ook op verschillende plekken afgezet werden. Ook hebben we als extratje onze robot de opdracht gegeven om de kleuren op te noemen die hij heeft gescand.

Ik vond dit een enorm interessante opdracht en ik heb er erg veel van genoten. Werken met lego-mindstorm ev3 vond ik toch al het leukste aan informatica, dus me erin verdiepen en een uitdagender opdracht uitvoeren vond ik helemaal geweldig