Wat is een drone

Een drone of een quadcopter is niks anders dan een mini vliegtuigje. De drone wordt aangedreven door vier even sterke motortjes die harder of zachter draaien om dan een specifieke kant op te vliegen.

De eerste drone werd in 1839 gebruikt door Australische soldaten die Venetie aanvielen met deze onbemande vliegtuigjes die elk bommen met zich meenamen. Sinds 1960, 15 jaar naar de 2e wereldoorlog, implementeerde ook de Verenigde Staten drones in hun defensie.

De eerste commerciele drones verschenen op de markt in 2006 en zijn tot op de dag van vandaag een enorme hit, drones worden met het jaar populairder, in 2017 werden er 770.000 drones verkocht. Dit aantal groeide in 2018 door tot maar liefst 1.000.000 drones!

 

Onderdelen

  • Receiver

  • Emitter

  • Motoren

  • Propellors

  • Camera

  • Afstandsbediening

  • Accu

 

 

 Wat was de opdracht?

Het doel van onze opdracht was om aan het einde van de periode een drone te kunnen vliegen op een accurate wijze. 

We begonnen met het opstellen van een lijst met daarin alle benodigdheden etc. Alles was berekend, de motortjes zoude het frame kunnen tillen en alles wat er nog meer op zou zitten. 

 

De motortjes kunnen elk maximaal 280g dragen, 4 * 280 = 1120 g

de aluminium frame weegt maximaal 320g (berekend met een online calculator in het ergste geval)

de 2800 mAh accu weegt 148 gram en de kabels zijn te verwaarlozen.

Dus netto trekken de motoren 1120 - 320 - 148 = 652g

 

Vervolgens zijn we begonnen met het maken van conceptversies van het uiteindelijke frame in het programma paint3d om een algemeen idee te krijgen van waar we mee te maken zouden krijgen.

We hebben toen de volgende bouwtekeningen gemaakt :

 

 

 

 

 

 

Toen we daar uiteindelijk ook tevreden mee waren besloten we het concept realiteit te maken door de blauwdrukken tot op de halve millimeter te verfijnen. Dit is trouwens niet zonder 'struggle' gegaan aangezien geen van ons ooit eerder had gewerkt met sketchup ,maar na een les of twee hadden we het programma volledig onder de knie en konden wij onze gedachten vertalen naar een ontwerp. Zo zijn wij op het volgende gekomen :

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ging het?

Vanaf de eerste les was het al duidelijk wat ik wilde doen en aangezien mijn partner precies dezelfde visie had zorgde dat voor minder problemen gedurende de hele periode. Zowel ik als mijn partner hebben onze sterkere en zwakkere punten ,de sterkere punten werden zo veel mogelijk gebruikt en de wat zwakkere punten of fouten werd door de ander opgepakt. Zo zijn we uiteindelijk tot onze uiteindelijke drone gekomen.

 

Reflectie

Hoewel ik van mezelf gewend ben me heel koppig te gedragen wanneer het gaat om hulp vragen bij anderen heb ik geprobeerd dit zo veel mogelijk te onderdrukken, mijn eer uit de weg te schuiven en gewoon vertellen wanneer ik ergens mee zit om zo ons project te vorderen, dat heeft uiteindelijk voor meer positieve dan negatieve gevolgen gezorgd. Er was echter toch een probleem die makkelijk te vermijden was en dat was het feit dat de drone niet opsteeg doordat wij dezelfde propellors op elke motor monteerde, een fout die ons meerdere lessen heeft gekost om te verbeteren maar die niet langer dan 5 minuten had mogen innemen. 

Verder heb ik niets aan te merken als het gaat om mijn partner.

 

Logboek:

03-09-2018

Opdracht is geintroduceerd, groepjes zijn gemaakt (Emre Buldu en ik)

- We moeten nog beslissen welke opdracht wij zullen doen

 

10-09-2018

Wij hebben besloten de opdracht met de drone te doen en daar een beetje een draai aan te geven.

 

17-09-2018

- Wij hebben een document samengesteld met de benodigde producten en de bijbehorende linkjes ( met de prijzen, kwantiteit etc.)

 

24-09-2018

Wij hebben een aantal tekeningen gemaakt met daarop de afmetingen en de constructie, ook hebben we een stappenplan gemaakt voor het bouwen van onze drone.

 

15-10-2018

De materialen bleken te duur te zijn dus hebben wij de hele lijst opnieuw bekeken om het betaalbaarder te maken.

 

29-10-2018

-We hebben de lijst met benodigdheden verfijnd, ervoor gezorgd dat alle componenten met elkaar werken. Ook hebben wij berekend dat de motortjes genoeg trekkracht hebben om de frame met de accu en alle andere componenten meer dan genoeg trekkracht heeft om vrij te manoeuvreren.

 

05-11-2018

-Vandaag hebben wij voor het eerst te horen gekregen dat we een 3d printer tot onze beschikking hebben en we hebben besloten die te gebruiken om het frame uit te printen voor de drone. De blauwdrukken zijn gemaakt in een programma genaamd sketchup.

 

12-11-2018

-

 

19-11-2018

-toetsweek

 

26-11-2018

Sketchup model klopt bijna helemaal, alleen de dikte van de frame moet worden aangepast zodat de receiver erin past en er worden poten gemaakt zodat de drone veilig landen.

 

03-12-2018

Ik(bilal) kan het bestand niet vinden, het is verwijderd van de pc dus ik moet opnieuw beginnen. Ik heb alles afgekregen, de afmetingen kloppen. Emre was ziek.

 

10-12-2018

 Sketchup model is helemaal af, link naar het frame staat onderaan. Nu alleen nog uitprinten en wachten totdat onze spullen binnenkomen.

Link naar het 3d bestand : http://turboagram.com/FeD5

Link naar het frame in sketchup : http://turboagram.com/FeJ2

 

07-01-2019

Er zijn onderdelen binnengekomen die wij kunnen gebruiken ,maar dit betekent ook dat wij ons originele frame moeten aanpassen of helemaal verwerpen om aan de nieuwe afmetingen te voldoen.

 

14-01-2019

Het frame is helemaal klaar en voldoet aan alle eisen (is licht en op maat gemaakt voor de drone) 

 

21-01-2019

De frames zijn opgestuurd naar mr. Melchior, Twee varianten voor als het bedrijf 2mm niet dik genoeg vindt.

 

28-01-2019

We onderzoeken hoe we een verbinding kunnen leggen tussen de camera en een mobiele telefoon om zo beeld te krijgen en de drone uiteindelijk met meer precisie te kunnen manoevreren. we wachten nog op de materialen.

04-02-2019

We hebben onderzocht hoe de drone werkt. Ook moeten we nog steeds wachten totdat de materialen geleverd worden.

11-02-2019

De materialen zijn eindelijk aangekomen. We hebben de drone in elkaar gezet, maar konden nog niet uitvogelen hoe de emitter verbindt met de afstandsbediening.

18-02-2019

 We hebben de drone verbonden met de afstandsbediening en we kregen het ook in de beweging. Ondanks dat dat lukte, konden we het niet in de lucht krijgen. We onderzochten dit probleem en kwamen nog niet tot een oplossing. 

04-03-2019

 We kwamen tot een oplossing voor het probleem. We hadden de vleugeltjes niet goed opgesteld, want er zijn blijkbaar speciale vleugels voor elke kant. Door de vleugels goed te instellen kregen we de drone eindelijk aan de praat en kon het vliegen. 

11-03-2019

 We hebben buiten op de gang de drone uitgeprobeerd. In het begin ging de besturing ervan wat stroef, maar nadat we het beter konden besturen hebben we ook nog eens een paar filmpjes gemaakt voor het verslag.

18-03-2019

Toetsweek 2

25-03-2019

 De site afronden waar het verslag in komt te staan en een beginnetje maken aan het eindverslag.

 

 

Linkjes

-  benodigdheden

-  http://turboagram.com/FeD5

-  http://turboagram.com/FeJ2

https://drive.google.com/file/d/1fX88wZFc-otEF9VRYQYPszboyEzh04DV/view?usp=sharing