In periode 2 hebben we gewerkt aan project genaamd robotica. Dit hebben we gedaan met het programma Lego Mindstorms, ookwel EV3. Hieronder ga ik kort uitleggen wat het EV3 is, welke opdrachten we hebben gekregen en mijn ervaringen die ik heb beleefd tidjens de opdrachten.

Wat is Lego Mindstorms (EV3)?

De EV3 is een uitbreiding op de LEGO- bouwsteentjes. Je hebt een zelfgebouwde creatie gemaakt van LEGO- nouwsteentjes en dat vormt jou basisstructuur. Je kunt jouw basisstructuur uitrusten met verschilende uitrustingen, zoals bijvoorbeeld elektromotoren, maar ook met sensoren die tast, licht, rotatie, afstand, geluidsvolume en temperatuur kunnen waarnemen. Deze uitrustingen kunnen geprogrammeerd worden met een software op een computertje, namelijk de EV3.

LEGO Mindstorms EV3 : LEGO Mindstorms EV3 intelligente steen 45500 #0

Wat waren de opdrachten?

We werkten in groepjes van 2 leerlingen. Ik en mijn partner Tarik waren samen een groepje gevormd. We moesten als eerst onze robot in elkaar zetten. Dit was kinderspel voor ons, omdat we de bouwinstructies in stapjes kregen. Daarna moesten we met het programma van EV3 scripts maken. Die scripts zijn de instructies die de robot moet volgen. Hiermee kun je bepaalde opdrachten geven die je robot dan moet uitvoeren. Dit is dus ook wat wij moesten doen. We moesten eerst leren hoe die scripts werken, dus we begonnen met een aantal basis-scripts. We kregen gemakkelijke opdrachten, zoals de robot bochten laten maken, vooruit en achteruit te laten rijden. Nadat we een beetje snapten hoe die scripts werken, gingen we een stap verder en sluitten we de sensoren aan op onze robot. Deze opdrachten waren een stuk pittiger dan de basisscripts. We moesten werken met ultrasone, tast en lichtsensoren. Met de tastsensoren kregen we een aantal opdrachten, zoals de robot laten stoppen als de sensor ingedrukt werd. De robot moest bijvoorbeeld ook stoppen als de ultrasone sensor iets verderop observeerde met een radius van 15cm. Met de lichtsensoren moest de robot constant een zwarte lijn volgen. Na deze opdrachten te hebben voltooid, kregen we nog veel ingewikkeldere opdrachten waarbij je meer dere sensoren in 1 moest gebruiken. Wij kregen als opdracht dat onze robot de zwarte lijn constant moest gaan volgen, bij de kleur groen moest het een bocht van 90 graden maken en bij oranje moest het rechtdoor rijden totdat het een andere opdracht kreeg. Ook moest de robot achteruit gaan rijden als de ultrasone sensor iets observeerde binnen 15 cm, totdat het weer een andere opdracht kreeg.

Nadat je elke opdracht voltooid had, moest je het laten zien aan de leraar en als hij het goedkeurde moest je het bestandje met je scripts inleveren en mocht je doorgaan naar de volgende opdracht.

Mijn eigen ervaring?

Ik vond deze opdracht educatiever dan de vorige opdracht, want ,in tegnestelling tot de vorige opdracht, leerde je bij deze opdracht niet zomaar een aantal formules uit je hoofd die je toch weer gaat vergeten na een tijdje, maar in plaats daarvan leerden we bij deze opdracht hoe je moet werken met de EV3 en hoe je dus scripts kan maken met sensoren etc. Dat vergeet je minder stel dan een aantal ingewikkelde formules. Tijdens het uitvoeren van de opdrachten heb ik ook erg genoten, omdat je jezelf steeds wilt verbeteren op wat je fout hebt gedaan.

Ik hoop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd en dat ik een goede inspiratie was voor u daar achter het schermpje.