Verslag IBM Domino Designer!

Inhoud:

1. Wat houdt IBM Domino Designer in?

2. Wat hebben we gedaan?

3. Wat is mijn mening (reflectie)?

 

* Wat houdt IBM Domino Designer in?

IBM Domino Designer is een technologische ontwikkeling die verscheiden opties biedt:

- IBM Domino Designer helpt u dwingende toepassingen op te bouwen door integratie van XPages technologie, Xpages is een ontwerpelement, dat aanmerkelijk web applicatieontwikkeling verbetert.

- Is gebouwd vanuit het Eclipse Integrated Development Environment (IDE). Het IDE is een openen uitbreidbare kader/platform waarmee een zeer productieve en geïntegreerde/technologische ontwikkeling is voor meerdere zakelijke toepassingen.

- Biedt PowerTools voor ontwikkelaars van bedrijfskritieke toepassingen met inbegrip van relatiebeheer, klantendienst, facturering systemen, bijhouden van de keten van de levering en projectmanagement.

- Het helpt u dwingende toepassingen op te bouwen.

 

* Wat hebben we gedaan?

In de les kregen we als eerst een case van de docent, het waren niet allemaal dezelfde maar je had verschillende keuzes. Ik koos voor volleybal. Deze case was het begin van mijn eigen programma, hiermee kon ik aan de slag.

Nadat je een case had uitgekozen moest je formulieren maken, dat waren: Klantenformulieren, Personeelsformulieren en Productformulieren. Ieder case had zijn eigen kenmerken per case. Nadat je deze formulieren af had, moest je views gaan maken, hierin hoef je niet alle informatie in te zetten, maar alleen de 3 tot 4 meest belangrijke. Als je hier klaar mee was moest je knoppen maken. Dus als iemand deze formulieren invult, moet diegene het natuurlijk wel kunnen opslaan en afsluiten, daarvoor zijn de knoppen dus nodig. Was je klaar met de knoppen moest je je bezig houden met 'pages' want die is belangrijk voor je frameset.

             

             - Voorbeeld van een formulier:                                                                                    - Voorbeeld van een frameset:

       

                                                  

 

 * Wat is mijn mening (reflectie)?

Ik vond deze opdracht echt leerzaam en interessant, ik had niet van mezelf verwacht dat ik met een programma als IBM Domino Designer kon omgaan, maar de docent en zijn filmpjes hebben mij heel erg geholpen, dus ook waardering naar te docent toe. In het begin vond ik het wel een beetje lastig hoe ik te werk moest gaan, maar als je het eenmaal begrijpt en graag je inzet wilt tonen, zie je wel dat je een goed resultaat kan leveren. Ook heb ik bij deze opdracht gezien dat de leerlingen in je klas je willen helpen en ieder elkaar steunt als de docent even bezig is met een ander, dat vond ik wel mooi om te zien. Ik vond het ook fijn dat je op een andere dag (vrijdag) je werk kon afmaken, omdat de docent je die gelegenheid ook gaf, hierdoor kreeg ik juist steeds meer de motivatie om door te gaan met mijn werk. Dit was mijn ervaring met de IBM Domino Designer. Ik hoop dat ik je een duidelijke beeld heb gegeven over de programma/opdracht, mocht je hiermee aan de slag willen gaan wens ik je heel veel succes toe.

Saynab Duaale.