Kraken
Versatile
Stylistic
Tarik Coskon
Verwelkomt u op
Zijn informatica site

IBM dominodesigner

Wat was de opdracht?

We moesten een database maken voor de opdracht die je kreeg. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de camping, dus moest ik een database maken van de gegevens van de personen die een camping huren en de in –en uit check datum van hen, maar om dit te kunnen doen moesten er veel stappen uitgevoerd worden.

Hoe ging het?

De benodigdheden om zo een database te kunnen aanmaken was een computer met het programma IBM Domino Designer erop. Als dit programma op de computer was gedownload, moest je een paar stappen gaan volgen. De 1ste stap was dan ook om een ‘form’ te gaan maken in totaal maakten we 3 formulieren. Hier maakte je een formulier voor de 3 groepen. De 2de stap was om een view te gaan  maken voor elke formulier die er was. Met een view kon je bijvoorbeeld alle namen op alfabetische volgorde opzoeken, dus was het makkelijker voor de verhuurder om informatie te kunnen vinden over zijn personeel of klanten. De 3de stap was een wat kleinere stap en dat was om ‘buttons’ te gaan maken. Deze buttons waren bijvoorbeeld de knop ‘opslaan & afsluiten’. Zo werden alle gegevens van de klanten toch nog opgeslagen. Ten slotte maakten we een frameset, een frameset leek op een site. In de frameset zag je je view, form en knoppen terug. Je kon dit eventueel nog aanpassen door er mooie afbeeldingen in te zetten.

Benodigdheden

  • Een computer
  • Het programma IBM domino designer
    Image result for lotus domino designer

Conclusie

Kortom het was een leuke opdracht, wat mijn vaardigheden nog verder heeft ontwikkeld. Maar het was ook een lastigere opdracht dan verwacht. Het was een praktisch opdracht dan normaal, vandaar dat het ook anders was voor ons. Maar tenslotte kan ik nu wel een database maken met de een view, form etc. Dus is dit een hele educatieve  opdracht voor mij geweest.